27/4/09

La Móra Comdal - Via Pepe Rubianes


El Cavall Bernat de la Móra Comdal
Un espai màgic, salvatge, per a gaudir de la natura i de l'escalada en estat pur.


Móra Comdal - Via Pepe Rubianes (140m MD expo)
1ª Asc.: 19-04-09 Jaume Clotet "Paca", María José Chesa i Armand Ballart

Un itinerari dedicat a Pepe Rubianes, un geni compromès, amb la lluita per la dignitat i la llibertat de les persones, des de la crítica i l'humor tendrement corrosiu.

L'Agulla Perfilada


La geologia d'aquest espai: POcgs (Conglomerats de l'Oligocè); POmlg (Margues, limolites i gresos intercalats de conglomerats).


Una petita crònica del que han estat aquests dos dies.

El paisatge d'aquest espai és impressionant. La flora liquènica és diversa i abundant. No s'observa la presència dels líquens associats a entorns humanitzats i amb contaminació.

La diversitat de materials dels conglomerats també es reflexa en les seves biodermes. Trobem líquens propis de roques silícies i d'altres de roca calcària.
Cada component de la roca està colonitzat per un liquen diferent.

Catapyrenium sp.
Dermatocarpon miniatum

A l'interior de les fisures, amb més humitat, poca llum i protegits del vent i la pluja, es desenvolupa una altra comunitat.



A la R3 em trobo la primera Caloplaca.

Al cim trobem també líquens de roques àcides típics de zones d'alta muntanya, al costat de líquens que trobem en ambient meditarrani.



Diploschistes ocellatus, del cim de l'Agulla Perfilada.

... i aquí us deixo una cançó, potser de les més boniques que s'han escrit, en record dels que han partit, i que ens han deixat vius els seus somnis...

12 comentaris:

karles ha dit...

...i ara obrint vies!!! no hi ha qui et pari.
Felicitats Gatta!

karles

Llorenç ha dit...

oh!! felicitats! la Mora Comptal es un paratge preciós!!! gracies per la via!!!

i sembla que també es poc visitat!

Mingo ha dit...

Carai no deixes de sorprendre'm. Moltes felicitats per l'apertura. Això pels conglomerats i una mica per les fotos deu de ser per les meves terres, Lleida, no?
Una abraçada i el que sempre et dic nena tu vales mucho (no tengo ninguna duda)

Gatsaule ha dit...

Una molt bona activitat, et veig forta!! Com està la roca? I l'equipament? Que aquest dissabte he tingut una mala experiència amb una via de l'amic Armand...

Unknown ha dit...

EL Paca amb casc?? Això és un bon indicador per jutjar l'estat de la roca...

Felicitats!

mchesa ha dit...

Hola, moltes gràcies pels vostres comentaris.

Karles, vaig tenir la sort de poder acompanyar a dos mestres a un itinerari que havien pensat fa temps!

Llorenç, aquest lloc és increíble, al bloc d'en Girbén vaig conèixer aquest indret i quan em vam proposar d'anar-hi, no m'ho vaig pensar dos cops.

Mingo, un espai on el temps s'ha aturat, lluny i aliè a tot el que anomem progrés!

Gatsaule, l'equipament és el que està dibuixat a la ressenya, ni més ni menys. La roca és un paradís per a l'aventura i l'observació de la vida vertical. Si es busca això, la via és excel·lent.
Si s'està cercant roca compacta, humanitzada, que no es mogui ni un mm, neta d'herbes i raspallada de líquens -morta-, i al mateix temps, una via protegida, on hi privi la dificultat tècnica, doncs no seria el plantejament.
M'agradaria estar més en forma, però en aquest cas, ha estat una sort poder compartir via amb aquests dos grans escaladors.

Albert, sota del casc estava la gorra. La roca, certament, fantàstica per a que es conservin totes les biodermes que hi viuen.

INDI ha dit...

Aquest dia jo estava per aqui, oneixent la zona i mirant les agulles. Varem trobar una furgo i 2 tendes de campanya a prop de l´ermita de la Mora. Ereu vosaltres ?
Salut

mchesa ha dit...

Hola INDI, gràcies pel comentari. Si érem nosaltres. Vam veure una furgoneta de color vermell que també semblava mirar el paisatge amb intenció. Salut!

Anònim ha dit...

Hola gatuna moltes felicitats pel teu blog,es força interesant i les fotos molt xules ,la activitat de gran nivell.Una abraçada Sergi(Alella).

en Girbén ha dit...

Uf! Diria que des de la campanya de CADE del 1953 ningú havia escalat seriosament a les Encantades (referències a la Guia Alt Bergedà i Cardener del Jolis i la MªAntònia), enhorabona a tots tres per recuperar aquell esperit de descoberta, i en especial a tu, MJ... Ja m'imagino com de bé t'ho deuries passar, i obrint via!
I, moltes gràcies per esmentar el meu pas per la Móra; un lloc de fantasia com pocs.
A veure quina serà la propera!
Salut!

INDI ha dit...

El Picazo si que ha fet una bona campanya ! en els ultims anys ha obert més de 15 vies es aquesta roca tant saltarina, i la gent de LLeida tambe tenen les seves rutes per aqui.

mchesa ha dit...

Hola, Sergi, gràcies per la teva visita, va ser un dia genial! una abraçada!!!

Jordi, té molta raó el que diu l'INDI, malgrat que sigui un paisatge poc humanitzat, les agulles i línies més impactants han estat escalades...

Salutacions!