1/7/09

Don't bust the crust


Don't bust the crust! Stay on trails.

Avui m'agradaria presentar-vos aquesta campanya que es va dur a terme a diferents parcs i zones protegides d'Estats Units. M'agradaria que aquest respecte per aquestes colònies de microorganismes, que són com petits esculls coral·lins que es desenvolupen al terra i a les roques, comencés a conèixer-se a la nostra terra, dins del col·lectiu d'escaladors.
The crust = crosta biològica, bioderma.
La crosta biològica o bioderma és un microecosistema que es desenvolupa sobre qualsevol superfície exposada a l'atmosfera. Aquest microecosistema està integrat per: bacteris, cianobacteris, algues, fongs, líquens i briòfits.
En situacions extremes: deserts, alta muntanya, glaceres, parets verticals.... les biodermes són les úniques formes de vida que hi podrem trobar.
Malgrat el seu aspecte poc evident, amb un creixement lent, i amb pocs canvis estacionals, les biodermes són necessàries per al manteniment de la vida en aquests habitats extrems.

Exemples dels cartells que es van distribuir pel territori.


Seqüència de creixement d'una crosta biològica sobre sòl en clima àrid


Cianobacteri fotografiat amb microscopia electrònica


Cartells per a sensibilitzar sobre el respecte a les crostes biològiques

Imatges extretes de: Biological Soil Crust


Si esteu interessats en aquesta temàtica de protecció del medi, us recomano visitar aquests enllaços:
Introduction to Biological Soil Crusts

A Field Guide to Biological Soil Crusts of Western U.S. Drylands

4 comentaris:

Anònim ha dit...

com sempre chapeau pel post ,molt be per la proteccio,que els que 'ns estimem la natura ja en fem ,pero en aquest pais de pandereta i tota mena de deixalles a qualsevol zona podem flipar,estem a 150 anys de aquestos paisos,en fi una abraçada.sergi(Alella)

Anònim ha dit...

Ja fa anys vaig veure com solucionaven aquest problema als Dolomites. Sencillament havien colocat cinta de plastic -ambdos costats- al llarg de tot el recorregut correcte. La vasca els feia cas i circulaba per alla on estaba indicat, contrariament al que un pot pensar del caracter dels espaguettis que en el fons es semblant al nostre.

Cal probar-ho.

dONN

Mingo ha dit...

MOlt interessant el cartell on mostra el creixement d'una crosta, m'imagino que la foto no la deus tenir una mica més grossa. Home Sergi, una mica endarrera anem però tan potser no. Cada cop hi ha més gent sensible i respectuosa amb el tema de conservació mediambiental.
Bon estiu Mariajo

mchesa ha dit...

Hola, moltes gràcies pels vostres comentaris,

Sergi, les coses canvien, hem de prendre consciència de que som generadors de molts residus, mireu el que hem estat capaços de fer, dues illes de brutícia més grans ja que el EUA. El tema és realment molt greu i és a nivell de tots els països. Molts dels residus plàstics que llencem van al mar, i a l'oceà es concentren en una sopa immunda que creix cada any. Divulgueu això i ajudeu a canviar aquesta espiral de deixadesa i despropòsit.

Donn, he estat a Dolomites i el que he trobat allà és una senyalització molt cuidada i uns camins mantinguts i també molt endreçats. Aquesta cura per part de l'administració, escaladors, excursionistes, i tota la gent que va a la muntanya, penso que produeix un sentiment de respecte que contagia a tothom que hi va.

Mingo, als enllaços trobaràs fotos molt més detallades. Bon estiu!