21/12/09

Cladonia mediterranea: la molsa blanca dels pessebres, un liquen rar.


Cladonia mediterranea

La molsa blanca que tradicionalment hem fet servir als pessebres i per a les decoracions del Nadal, en realitat no són molses -briòfits- si no líquens del gènere Cladonia.
Als països escandinaus, aquests líquens constitueixen la base de l'alimentació dels rens, i l'espècie més abundant és la Cladonia stellaris. Aquesta espècie potser ja no existeix a la Península Ibèrica. Des dels països nòrdics s'havien exportat aquests líquens a tot el món per a les decoracions del Nadal.

A la regió mediterrània, tenim un líquen que s'hi assembla molt, la Cladonia mediterranea. La recol·lecció massiva que s'ha fet en els darrers anys posa en perill aquesta espècie. Aquest aprofitament forestal dels líquens, innoble, no controlat, que s'allunya molt de la imatge del passat, d'aquells avis amb els seus néts, que anàven al bosc més proper, a cercar molsa verda, molsa blanca, suros, vesc, grèvol... i que volien portar a la llar, les textures, els colors, els aromes del bosc. Una recol·lecció respectuosa, caminant de puntetes, per no fer malbé res més que el necessari, una recol·lecció que afavoria la dispersió i propagació dels líquens.


No permetem que els líquens, la molsa blanca, aquests éssers tan particulars, que es neguen a ser cultivats, que creixen a un ritme que no és el nostre, lentament, que són els coralls dels boscos, acabin dins d'una capsa, envasats amb plàstic i éssent un producte més de les prestatgeries.

És possible que en un futur proper, aprenguem a fer aprofitaments sostenibles dels boscos, i amb la informació i el coneixement de les espècies, poguem canviar les tendències actuals.

Existeixen altres espècies que potser no tenen l'aspecte blanc dels líquens nòrdics, però que són abundants i no presenten, en aquests moments, problemes d'extinció. Altres líquens del gènere Cladonia: Cl. rangiformis i Cl. furcata, podrien considerar-se per a la seva utilització en les decoracions nadalenques i alliberar del perill d'extinció a la Cl. mediterranea.

+ informació a: Llimona, X. & A. Masó (2007). La molsa blanca. El nostre pessebre pot posar en perill una rara espècie de líquen. Mètode 55: 19-21


Cladonia rangiformis



Cladonia furcata

Bones Escalades i Feliç 2010!!!


Aquests Nadals, no us perdeu l'exposició:

Els líquens, un món en minitaura
Centre d'Informació del Parc de Collserola
Horari d'obertura: és de 2/4 de 10 a les 3 de la tarda, tots els dies de l'any, excepte Nadal, Sant Esteve, cap d'any i Reis.
Ubicació: Carretera de Vallvidrera a Sant Cugat, al km. 4,7
Telèfon: 93 280 35 52 Fax: 93 280 60 74

+ info

5 comentaris:

Mingo ha dit...

Bones Festes

Marieta ha dit...

Bones Festes i feliç entrada d'any! I...ara sí...ens veiem passat festes :)

karles ha dit...

Bones Festes MJ! Petonets a la Silvia i en Gerard.

Ona, Marc, Oriol, Isa i karles

Pekas ha dit...

Bones festes guapisima.. !!!!!

Un 2010 ple de liquens ( i de muntanyes.. !!!! :-)))

en Girbén ha dit...

Molta Joia, MJ, a casa i a les muntanyes!
I a la cladonia ni tocar-la!