Des del blog Josep i Laura, rebem aquestes dues fotos de la Vall de Barrosa, molses que dibuixen una cara sobre la roca de granit.
Fa uns mesos, en kletterer ens va enviar aquesta imatge amb les molses amb forma de cara.
Moltes gràcies Josep i Laura!!!
4 comentaris:
tens alguna explicació lògica a aquestes formes?
potser era tota una sola peça i algu va anar arrencant trossets fins a fer la cara?
hola, doncs no en tinc d'explicacions per aquestes formes, de la mateixa manera que tampoc en tenim, de moment, per explicar l'espiral del liquen de Savassona. Si mires la foto de fa un temps, la que ens va enviar el kletterer, es veu la mateixa forma, amb més creixement. Dubto que algú s'hagi entretingut a arrencar trossets de molsa. A veure que passa d'aquí un temps, com evoluciona.
Salutacions!
Bo podria ser que recobrissin un gravat o un dibuix antic fet bé amb fang o pintura orgànica o simplement rascant sobre la roca?
Què passa amb pintures rupestres a l'aire lliure? pot ser que ciin liquens o molses?
siaw!
TRANKI
hola TRanki, gràcies pel comentari.
Quan rasques una roca, el que fas és incrementar la biorreceptivitat -capacitat d'un material a ésser colonitzat per organismes vius- i és possible que a sobre de les rascades es desenvolupin espècies de creixement més ràpid (p.ex. molses) que les biodermes (p.ex. líquens com el Rhizocarpon grup greographicum que ho aguanta tot) que portaven segles, mil·lenis resistint a la roca.
També, sobre pigments naturals, hi hauria líquens que es desenvolupariem de forma diferencial a tota la resta de superfície.
I tot el que dius sobre pintures i art, així pot ser. Actualment els coneixements en Liquenologia s'estan utilitzant per a la datació de monuments, seguiment de les ampliacions, reformes fetes a les construccions, i altres aplicacions on s'hagi de veure l'evolució en el temps d'un material exposat a l'atmosfera.
Salutacions!!!
Publica un comentari a l'entrada