14/4/10

Kollegats (310m 6a/A0)

Aquest cap de setmana hem estat a Collegats, dissabte a la via Kollegats, i diumenge a la cresta Chivatos. Vam disfrutar d'una radiant jornada de primavera, un dia increíble.

La via Kollegats és una via equipada amb parabolts, un itinerari molt variat i molt recomanable per iniciar-se a l'escalada en les parets de conglomerat de Collegats. Vam anar amb el César P.Hurtado, aperturista de nombroses vies del Pallars.

César a L3
MJ al L4.
César i Armand

A nivell de la flora liquènica, Collegats és un entorn privilegiat, excepcional!!! L'existència de diferents tipus de conglomerats, amb còdols i matrius de naturalesa àcida i bàsica, així com els afloraments de roques calcàries, fa possible una variabilitat de substrats molt interessants. Si a aquest fet sumem la geometria de les parets, l'orientació de les mateixes, la influència del riu, i els microclimes que es troben al congost de Collegats, el resultat és un espai per al deliri de liquenòlegs i ficòlegs!


Aquí us he preparat algunes fotos del líquens que trobem a la zona:

Al terra, pels camins i per les parets que han estat erosionades, es desenvolupen gran quantitat de líquens terrícoles. A sobre, Fulgensia sp. a sota Psora sp.

A la matriu del conglomerat bàsic trobem aquesta espècie molt freqüent al Prepirineu, Squamarina cartilaginea, a sota.

Totes les superfícies del conglomerat es troben colonitzades per biodermes: algues, fongs, bacteris, cianobacteris, líquens, briòfits.
A les roques àcides (silícies) trobem les espècies Xanthoparmelia pulla i Physcia adscendens.

Nostoc commune (cianobacteri que normalment es troba deshidratat i que després de les pluges o als degotalls adopta aquest aspecte mucilaginós)

Acarospora cervina, sobre roca àcida.

Als degotalls, les taques negres que veiem des de lluny estan formades per diferents comunitats de fongs liquenitzats amb cianobacteris.

A sobre, l'espècie Diploschistes ocellatus.



I un dels líquens epífits (que viuen sobre els arbres) que trobo molt espectacular,  Teloschistes chrysophthalmus.

7 comentaris:

Fernando ha dit...

Un buen fin de semana con buenas vías y con unos líquenes que parecen plantas carnívoras. ¿No te confundirías?.
S2

mchesa ha dit...

Hola Fernando, muchas gracias! La última foto, totalmente de acuerdo, parecen plantas carnívoras, pero no, es uno de los líquenes que podemos encontrar sobre las ramas y troncos de los árboles, y que es bastante sensible a la polución atmosférica.
Saludos!

Pekas ha dit...

Bona feina.. si senyora.. !!!

Sobre tot la dels liquens... ( vaya birshos más extraños.. ;-))))

Has conseguido que siempre que salgo a patear.. a trepar.. al monte en general.. no deje de obrservar ni quedarme embobao ante los liquenes que me voy encontrando... :-))))

Un barzo desde las montañas..

mchesa ha dit...

Hola Pekas! muchas gracias. Celebro que te gusten las fotos y que tengas otro aliciente más a observar cuando sales al monte. Un abrazo y hasta pronto!!!

Llorenç ha dit...

Via guapa!! La primera part...en tinc bon record...tot i que el segón llarg el recordo dur! felicitats! veig que ja es pot anar per collegats i no hi fa ni vent ni fred!

lux ha dit...

Ei!
jo també en tinc molt bon record!
devia ser la companyia ..hehehehe!
i si 100% Kcollegats ! ;)

Felicitats MJose! ja et veig en forma!

mchesa ha dit...

Llorenç, Lux, moltes gràcies!!! Fa temps que havia vist les vostres piades, una via molt guapa.
Una gran sort per a mi poder acompanyar a aquest parell de cracks.

Una abraçada!