3/11/08

Esperits pirates


Haviem quedat per una jornada d'escalada i líquens, però ens plou molt aquest dissabte!!! Doncs prenem uns cafès i uns panellets i parlem!

Al·lucino amb aquest parell... un diu que el més vell és el seu mestre, el que li va ensenyar els secrets... i l'altre que el master ja no és ell...
Dos monstres abominables... dues persones per les quals, l'escalada és una forma de vida...
M'ha encantat veure com es pot arribar a fer un dibuix, una ressenya amb tanta pulcritud, consciència, amor pel que s'està fent...
I sento moltíssima admiració per una persona que és capaç de dir: "m'he passat tota la vida mirant amunt, no sé exactament a què, volent pujar allà dalt, quan el que havia de fer era mirar al terra, la bellesa que hi ha a tot arreu.... el que m'he perdut durant tot aquest temps"... en Joan està acabant una magnífica guia de flors d'alta muntanya. Un treball que espero ben aviat surti a la llum i que tots en podem gaudir.
Els dos coincideixen en que, ara amb internet, la gent ja no compra llibres de muntanya ni d'escalada, que tothom pirateja i es fotocopia les ressenyes... (...penso, però qui era el pirata aquí?). A Barcelona han tancat les llibreries de muntanya de tota la vida i això no és bo.
Per part meva, penso, el que es podria fer és tenir una web amb les ressenyes, que te les puguis descarregar, i que puguis pagar el que consideris que val. Aquesta iniciativa ja s'ha fet en música i en descàrrega de documents, i els resultats són bons... el consumidor pot escollir el preu del producte i no està obligat a un preu fixat, i d'altra banda, pel creador, pel dissenyador, es reverteix una part, sempre és millor que no fer res...
Penso que cal valorar la labor de les persones que han escollit com a mitjà de vida la muntanya i l'escalada, ja siguin guies, instructors, dibuixants de ressenyes....
Penso que és un tema de cultura, a França, a la resta d'Europa, ésser un alpinista, un escalador té una consideració social i professional molt diferent que a la nostra terra.


4 comentaris:

Mingo ha dit...

El que proposes és complicat. Per una ressenya, no ha pagat mai ningú; l'aperturista d'una via l'únic que vol és compartir la seva descoberta amb els altres. És diferent un recull de ressenyes, que hi ha una feina important. Que jo sàpiga per internet no et pots baixar guies d'escalada.

mchesa ha dit...

hola Mingo, gràcies pel comentari, si que hi ha moltes webs de les que et pots baixar guies i topos d'escalada, siguin gratuïtes o amb pagament... et deixo un parell de links:
supertopo
coronn.com.

respecte al tema de valorar la feina, o un producte, és complicat, tot és energia i ha d'haver un equilibri...

a veure...amb aquest exemple... un cantant canta perquè li agrada, perquè no sap fer potser res més, i suposo que el que més li agrada és que el seu art sigui compartit, i arribi als altres... però un cantant també ha de menjar... i abans ho feia venent discos i ara a trevés de les descàrregues dels mp3.

Mingo ha dit...

No vui polemitzar amb tu, per què segurament estariem d'acord en el més important. L'exemple del cantant no em serveix, pq si jo obro una via hauria de cobrar per passar el croquis de la via que acabo d'obrir?jo personalment no aceptaria diners. La majoria de ressenyes que surten a internet són de gent que d'una manera altruista han volgut fer públic la via que han obert. Ja t'he dit que si algú fa un treball de recopilació,...etc d'una zona i edita una guia doncs em sembla perfecte, que cobri per la seva feina.
Parlant d'una altra cosa tinc una cosa per tu (espero trovar-ho) que ja et faré arribar, no té res a veure amb els liquens.

mchesa ha dit...

hola de nou Mingo, crec que no m'he explicat bé...
el que vull dir és que considero que es podria valorar millor la feina que fa l'autor del contingut: via, ressenya, recopilació...

... per a mi, que sóc una nouvinguda a aquest món, l'escalada, l'alpinisme estan més propers al món de l'art que al de l'esport...

i estic coneixent persones, que no publiquen res a internet, que parlen poc i han fet i fan coses impressionants...
persones amb una simplicitat radical, que han trencat límits i per a mi mereixerien un millor reconeixement social i econòmic del que actualment gaudeixen.

Jo estaria disposada a pagar la descàrrega per internet de ressenyes (si considero que la feina s'ho val i se que els diners s'ingressen directament a l'autor), i estic convençuda que molta gent també ho faria.

Seria una mica la idea de com s'estant gestionant molts projectes i programes de software lliure.

és la meva humild opinió...