14/1/09

Planeta Aigua


Superfície líquida, l'únic planeta amb aquesta particularitat de tots els que coneixem. Planeta Aigua, s'hauria de dir, potser millor que Terra.
El 71 % de la superfície del nostre planeta és aigua. Vivim sota les lleis del cicle de l'aigua, i ens sembli bé o no, hem de ser conscients del funcionament dels ecosistemes aquàtics i la necessitat de vetllar per a la seva conservació.
El 97,5 % de l'aigua del planeta és aigua salada. Només el 2,5 % és aigua dolça.
D'aquesta aigua dolça, el 69,5 % està als glaciars, el 30,1 % a les aigües subterrànies i només el 0,4 % són aigües superficials o atmosfèriques.

D'aquest 0,4 % de l'aigua dolça, el 12,2 % són humedals i humitat del sòl, el 9,5 % és aigua que es troba a l'atmosfera, l'1,6 % són rius, el 0,8 % forma part de la biota (animals, plantes, etc.) i el 67,4 % restant són els llacs.
Des de fa molts anys, volia treballar a l'enginyeria de l'aigua, i des de fa uns mesos he pogut veure realitzat un dels meus somnis!





Aquesta fascinació que sento per l'aigua, que m'ha portat a navegar per oceans freds i abissals, volar amb catamarans per les càlides onades mediterrànies, o fer immersions a illes paradisíaques del Carib....... m'agradaria compartir-la amb vosaltres.

Aquí us he fet una petita mostra d'alguns llibres que m'han agradat força i que potser us donaran una altra visió de com funciona el nostre planeta.

Autor: Frank Schätzing. Editorial Planeta. 2006
Un gran llibre, moltes pàgines que fascinaran a les persones a les que els hi agradi el mar, la biologia, el submarinisme.
Schätzing, és tot un personatge. Malgrat que aquest llibre pot tenir errors i teories no contrastades, va ser tota una valentia i va ser tota una feinada recopilar la informació per a elaborar aquest llibre.


Autor: Frank Schätzing. Editorial Planeta. 2007
En aquest llibre es recopilen les fonts d'informació i s'expliquen els fets de la novel·la "el quinto día". Si us va agradar la novel·la, aquest llibre és excel·lent!

Autor: Philip Ball. Editorial TURNER, 2008
Increíble aquest llibre, no us ho perdeu. La història del món amb l'aigua com a protagonista!
És un llibre científic, on s'expliquen els avanços, les teories errònies o que s'han desestimat, les noves perspectives, però amb un llenguatge i una estructuració de la temàtica, que ho fan accesible i amigable. Una visió del passat, del present i del futur de l'aigua.


Autor: Diversos autors. Editorial Gustavo Gili, 2008
Què és l'aigua, un article de comerç o un dret de tot ésser humà?
Un magnífic llibre amb fotografies, amb caire divulgatiu i amb una edició de temàtiques i textos que donen una visió per a respondre a la pregunta formulada.



i per últim, aquest DOSSIER de la Vanguardia, un gran treball del 2006 que recopila i dona una visió de l'aigua al món...
...i els líquens i les roques????
bé, algunes espècies de líquens que trobem a les roques, van ser els primers éssers vius que de l'aigua van anar a la terra... o potser, qui ho sap.... van arribar a l'interior d'un meteorit, d'una roca provinent d'un altre planeta aquàtic...