10/7/09

Perla de Segre - La Móra Comdal. Solsonès


Al maig vam tornar a la Móra Comdal, aquest meravellós espai que vaig conèixer fa uns mesos. Aquí teniu la ressenya i una breu explicació. Si alguna persona decideix repetir la via, segur que prefereix descobrir, sense detalls previs, la màgia d'aquest lloc.
Móra Comdal - Via Perla de Segre
1ª Asc. 16-05-09 María José Chesa i Armand Ballart
De camí a la Móra, quan vam parar a Ponts, ens vam fixar en una botiga que hi ha a la carretera de la Seu, que té un nom molt elegant... Perla de Segre, i vam pensar que alguna via hauria de tenir aquest nom.

La Perla de Segre, un itinerari vertical on poder observar i estudiar la flora liquènica dels conglomerats del Solsonès en l'estat més pur.
Equipament mínim per a respectar la bellesa i llegir amb detall, a cada pas, el que l'entorn ens va explicant.
A sobre i a sota, imatges del primer llarg.

M'ha agradat moltíssim descobrir un lloc com aquest. És una gran sort per a mi tenir l'oportunitat i l'ajuda per a poder fer les fotografies i agafar mostres, en aquest viatge cap a la descoberta dels líquens i de les parets.
El líquens que colonitzen les roques i la matriu del conglomerat, són abundants i diversos.

En funció del component del conglomerat, tindrem diferents tipus de tal·lus liquènics.

A sobre, tal·lus liquènic de Squamarina cartilaginea, que colonitza el ciment del conglomerat.

Els bolos, els materials calcaris estan colonitzats per líquens endolítics, que són aquests punts negres que s'aprecien amb lupa.

A sobre, tal·lus de l'espècie Diploschistes ocellatus, que s'esten per damunt de bolos i ciment del conglomerat, amb tal·lus extensos, de 10-20 cm.

A sobre i a sota, dues imatges des del cim de l'Agulla del Pare Alaix, a la Móra Comdal (Solsonès).

4 comentaris:

Anònim ha dit...

hola gatuna em trec el barret amb tantissima bellesa.quan dius el talus liquenic abundant entenc que aqui s'en troben de mes en quantitat,per la puressa de l'aire respecte a d'altres llocs??en fi una abraçada.sergi.(Alella).

mchesa ha dit...

Hola Sergi,
gràcies pel teu comentari. La quantitat i diversitat de líquens sobre les parets ens dona informació sobre el grau de puresa ambiental. D'altra banda, hi ha líquens nitròfils, que es troben a entorns humanitzats, i la seva absència també ens indica al voltant de la contaminació d'un lloc.
Salutacions!

Mingo ha dit...

Quin llocs més xulos que vas, no cónec massa el Solsonés, a més he vist que aquesta via no és cap repetició, doblement felicitats.
Algun dia m'hauràs de portar a escalar a aquests llocs. Quan pugui t'enviaré les fotos (no tinc scaner a casa i anar a la feina, em sembla que deu d'estar tancat).
Una abraçada. Ah aquest dies no et funcionava el blog

mchesa ha dit...

Hola Mingo, gràcies pel comentari. A veure si quedem algun dia. He estat fora el cap de setmana i no m'he enterat de que el blog no funcionava. Una abraçada!