24/10/07

Flora i líquens de Montserrat - 24/11/07


Sortida: Dissabte 24 de novembre de 2007
Lloc de trobada: a les 9:30 h aparcament Can Massana
Transport: Vehicles propis
Dificultat: Baixa
Durada: tot el dia
Kilòmetres: 5 aprox.
Cal portar: Motxilla, esmorzar, dinar,aigua.
Inscripcions: mjchesa@gmail.com ( fins el 10 de novembre )
Vocals: Jordi Mir - Maria José Chesa
Recorregut:
Farem un recorregut per la zona d’Agulles i Frares amb el liquenòleg i alpinista Antoni Gómez-Bolea, que va ser director de l’Escola Catalana d’Alta Muntanya (ECAM).

L’Antoni ens explicarà la flora i els líquens més freqüents a la zona de Montserrat, així com les observacions més interessants d’aquests éssers excepcionals capaços de viure en les condicions més extremes del planeta.

(fotos: ToniMD)

La flora liquènica d’una regió és un indicador de l’estat de desenvolupament i l’equilibri d’un ecosistema, així com el grau de contaminació/puresa atmosfèrica existent.

Els líquens són organismes excepcionals, són microsistemes estables composats per fongs, algues o cianoprocariotes, que amb la seva estratègia aconsegueixen colonitzar espais que són inhabitables per a la resta d'organismes vius. Són com boscos en miniatura, són veritablement nanotecnologia!!!

Els líquens són els únics éssers que han estat enviats a l'espai i que han aconseguit sobreviure a les condicions extremes de radiació!
Si voleu consultar més informació del tema:
http://esamultimedia.esa.int/docs/hsf/foton/Lichens_Liquenes.pdf
http://www.inta.es/noticias/documentos/LIQUENES.pdf



Us animo a participar en aquesta activitat i a conèixer una altra lectura de les nostres muntanyes. Per tal de preparar documentació explicativa de la sortida per als participants, us pregaria confirmar la vostra assitència.