5/5/09

Roca dels Arcs - Via Lleida (6b+/A1e, 200m)


Imatge extreta de sempreamunt.net
Aquest dissabte hem estat Vilanova de Meià, a la via Lleida. M'ha agradat moltíssim poder fer aquesta via clàssica, la segona que es va obrir a la Roca dels Arcs.

El primer llarg és el que m'ha resultat més difícil, patinava bastant i em costava molt progressar.


El quart llarg m'ha agradat moltíssim. Quina sort poder fer aquesta via!

A nivell de geologia, la Roca dels Arcs color verd a la part superior (KCMc = calcàries bioclàstiques, calcarenites, gresos).
+ info igc; llegenda geològic 1:50.000

Les diferents tonalitats de les parets corresponen a les biodermes que colonitzen les roques. Les taques negres que observem de lluny són colònies de bacteris, fongs i líquens que de més a prop tenen aquest aspecte.

Tal·lus liquènics del gènere Collema.

Als degotalls o després d'una pluja, els podem observar hidratats i amb una coloració verd-oliva lluent.

Al primer llarg, més a prop del terra, trobem altres liquens foliacis.

La paret té una orientació Sud, i l'aspecte general de la roca, gris o marró fosc, el proporcionen aquest tipus de líquens endolítics, on el tal·lus ha quedat immers a la roca, produint una bioderma sobre el material petri.

En zones aïllades quart llarg es poden observar unes taques de color rosat que destaquen del color gris o marró clar de la roca. Estan produïdes pel liquen endolític Verrucaria marmorea.

Al cim, el que s'observa a les roques horitzontals, a més dels líquens endolítics, trobem líquens heliòfils i líquens cosmopolites que creixen en roques riques en nutrients (deposicions ocells).

A la tarda, ens arribem fins a la Cova de les Monges, un paisatge espectacular.


....i el dia d'abans, quina passada de festa!!!

2 comentaris:

Toni i Eli ha dit...

Hola!! He vist que el passat Sant Joan vàreu anar a Bagergue a escalar. Em podries explicar ben bé com s'hi va i si està ben equipat?? Nosaltres fem via eportiva. Moltíssimes gràcies!!

A reveure!!

mchesa ha dit...

gràcies pel comentari. ara us faig una visita al vostre blog. salutacions!