19/5/10

Caloplaques del camí de la Font Soleia by The Puretas Climb

Avui, gràcies a la col·laboració del Danny, de The Puretas Climb, us presentem un tipus de líquens molt vistosos, que ha fotografiat a Sant Llorenç del Munt, a la Sardineta de Baix, camí de la Font Soleia.
Aquests líquens els podem trobar en roques calcàries i en conglomerat calcari de l'àrea mediterrània, en zones amb poca pluviometria. Es tracta d'uns tal·lus liquènics de color taronja i groc, que poden arribar a més de 10 cm de diàmetre, i que trobem en roques verticals i també poc inclinades, que pertanyen al gènere Caloplaca.
Aquest tipus de líquens crustacis -que s'adhereixen a la roca-, són relativament resistents a la contaminació i també poden desenvolupar-se sobre formigó i altres substrats artificials.
Tal·lus orbicular, amb lòbuls aplanats compatible amb l'espècie Caloplaca aurantia
Foto: Danny (The Puretas Climb)
Tal·lus orbicular, amb lòbuls convexos compatible amb l'espècie Caloplaca flavescens.  
Foto: Danny. The Puretas Climb.

Tipus d'espores del gènere Caloplaca.
Per a determinar algunes espècies de líquens, que a simple vista poden confondre's amb altres, es requereixen fer uns tests de reaccions químiques i microscopia del tal·lus i de les espores. En el cas del gènere Caloplaca, les espores tenen una forma molt característica, de "llimona", s'anomenen espores citriformes, dilatades a la part equatorial, fet que facilita la seva identificació.

Moltes Gràcies Danny!


Intenteu tenir respecte pels líquens de les roques.
Intenteu reduïr l'ús del magnesi i dels raspalls.

“La nostra feina ha de ser alliberar-nos a nosaltres mateixos ampliant el nostre cercle de compassió per abraçar amb ell a tots els éssers vius i la totalitat de la naturalesa i la seva bellesa”
Albert Einstein

"A human being is a part of a whole, called by us 'universe', a part limited in time and space. He experiences himself, his thoughts and feelings as something separated from the rest... a kind of optical delusion of his consciousness. This delusion is a kind of prison for us, restricting us to our personal desires and to affection for a few persons nearest to us. Our task must be to free ourselves from this prison by widening our circle of compassion to embrace all living creatures and the whole of nature in its beauty.".

2 comentaris:

Luigi ha dit...

Hola Maria José,

Fa temps que segueixo el teu blog i només volia dir-te que el trobo molt interessant.

Comparteixo amb tu també una aproximació al medi com a naturalista i com a esportista. M'he dedicat a l'ornitologia i l'ecologia com a investigador -ara ja no...-, tot i que al seu moment -vaig passar per la Fac.Biologia de la UB- em va picar la curiositat de les "plantes inferiors" -per dir-ho barroerament- i conec una mica sobre què i sobre qui parles.

Novament et vull dir que trobo el blog força interessant i t'agraeixo la tasca d'estudi i divulgació que en fas

Lluís Copete

mchesa ha dit...

Hola Lluís,
moltes gràcies pel teu comentari.
He estat uns dies dedicant el 100% del meu temps lliure a col·laborar en l'organtizació de la primera BioBlitzBcn, i he pogut dedicar poc temps a Vertilíquens. Estic rebent moltes fotografies de líquens i molses que feu els que us moveu per les muntanyes, a veure si aquesta setmana em poso al dia amb els posts!!!
Salutacions!