9/8/11

Savassona, Pedra del Sacrifici 1960 - 2010

Pedra del Sacrifici als anys 60. Savassona. Foto gentilesa del Jaume Anglada, gran escalador i alpinista osonenc.
Pedra del Sacrifici. 2010
Mig segle entre la primera fotografia i les altres. Poc han canviat els tal·lus liquènics en aquests darrers 50 anys. Moltes gràcies Jaume per haver cercat aquesta fotografia i compartir-la a Vertilíquens!


2 comentaris:

TRanki ha dit...

Hola Què tal???

Sempre m'ha al.lucinat la forma de aquests líquens, i les històries que els envolten...

El més versemblantq ue m'han explicat es que recobreixen antics grafits ibers o prehistorics, símbols pintats anteriorment.

ës possible???

I el més increïble que SIMPLEMENT siguin líquen que prenen formes simbòliques, de manera aleatòria (que ja seria casualitat no??)

a veure què descobriu!!!

mchesa ha dit...

Hola Tranki, gràcies pel comentari. No sabem si hi havien gravats a sota d'aquests líquens, d'aprop no ho sembla.
He enviat la foto del liquen de Savassona a amics liquenòlegs d'arreu i no han vist cap liquen que faci una forma d'espiral, és molt singular això!
D'altra banda el creixement dels líquens és radial, amb un eix heteropolar, a distància. Vist a la lupa un ésser amb geometria fractal, i vist al microscopi, un microecosistema, amb fongs, algues, bacteris, cianobacteris i un munt de petits organismes que junts formen tot això.
Bé, els que aneu a Savassona, si descobriu més líquens estranys o si teniu fotos antigues que volgueu compartir, ja ho sabeu!

Salutacions!!!