12/12/11

Excursió 29 desembre: a la descoberta dels cianobacteris del Pallars

Paret del Pessó, les coloracions dels conglomerats són degudes als cianobacteris i líquens
Per aquestes vacances de Nadal us hem preparat una sortida, amb col·laboració amb l'empresa Geoturisme.cat,  per a la descoberta dels cianobacteris que colonitzen bona part de les roques sedimentàries de la nostra geografia.
Els escaladors, JM Anglada, Eli Vergés i MJ Chesa, observant els cianobacteris
Quan observem de lluny el color de les muntanyes, les tonalitats carbasses, grises, negroses que adopten, potser ens costa d'imaginar que són originades per les biodermes, éssers microscòpics, que colonitzen aquests ecosistemes verticals.
via Kollegats de la Paret del Pessó
Fa ara un parell d'anys, tornat d'escalar de la Paret del Pessó de Collegats, vam trobar unes algues ben estranyes. Com sempre que et passa això, cal fer una fotografia i prendre nota. L'alga en qüestió va resultar ser un cianobacteri no citat encara a Catalunya, a Europa i de moment a altres localitats.
Cova de la Serpent
La sortida proposada fa un recorregut pel congost de Collegats, el Barranc de Sant Pere, el Monestir de Sant Pere de les Maleses, la Cova del Serpent i finalment l'Argenteria, tot observant els cianobacteris, els líquens, la flora, la geologia i la història d'aquest formidable paisatge del Pallars.
Cova de la Serpent
Monestir de Sant Pere de les Maleses
L'Argenteria
Guia: MJ Chesa Marro (enginyera agrònoma, especialista en líquens)
Preu: 18 €
Sortida: El punt de trobada és a l’àrea de descans de Collegats - Font de la Figuereta a 2 quarts de 10
Dinar: Picnic a càrrec de cadascú
Com arribar: Carretera C-13. Àrea de descans de la font de la Figuereta (picnic). Deixar el vehicle a l’aparcament de la font de la Figuereta, situada abans d’entrar al primer túnel del congost de Collegats.
Com apuntar-se: On-line a través de la web, per correu-e info@geoplay.cat o per telèfon +34655199018
La sortida no requereix cap coneixement previ de muntanya ni de cianobacteris, per suposat. Es recomana portar calçat de muntanya, roba d'abric, un impermeable i una lupa de 10-20 augments per a observar els cianobacteris i els líquens.

Cianobacteris hidratats
Liquen gelatinós (Collema) x 1000
Més informació sobre l'itinerari: