19/4/10

Vertilíquens descobreix una nova espècie de cianobacteri

El projecte Vertilíquens ha trobat una nova espècie de cianobacteri, no citada a la Península, ni a l'àrea Mediterrània.

Nova espècie de cianobacteri terrestre. Collegats.
La cordada formada per César P.Hurtado, Armand Ballart i Maria José Chesa, ha descobert al Congost de Collegats, una nova espècie de cianobacteri terrestre.

Nova espècie de cianobacteri terrestre. Collegats.
Els cianobacteris, coneguts com algues verd-blavoses, són organismes procariotes (les seves cèl·lules no tenen un nucli definit) que fan fotosíntesi.

Observant la colonització per cianobacteris i líquens dels conglomerats de Collegats.

Els cianobacteris tenen també capacitat de fixar el nitrogen atmosfèric, a través del heterocists, cèl·lules vegetatives especialitzades.

Ambient i comunitats on s'ha trobat la nova espècie.
Els cianobacteris són els principals productors primaris de la biosfera. La vida al nostre planeta és possible gràcies a l'existència dels cianobacteris del picoplancton marí, en concret del gènere Prochlorococcus, amb cèl·lules de molt petit tamany 0.6 µm, però juntes, constitueixen la fàbrica d'oxígen del nostre món.

Moles del Pessó. Collegats. Parets colonitzades per cianobacteris i líquens.
Els cianobacteris fa 2.500 milions d'anys van ser capaços, mitjançant la fotosítesi oxigènica, van transformar l'atmosfera reductora del planeta en una atmosfera oxidant, tal com ara la coneixem.

Moles del Pessó. La cordada a la via Imprevista, preciós itinerari obra d'en Remi Brescó.

La classificació dels cianobacteris està actualment en revisió, per la qual cosa, per a poder donar noms i cognoms a l'espècie trobada es necessiten analítiques i la validació dels especialistes en l'Ordre Nostocales

Laboratori UB. El doctor Antoni Gómez-Bolea estudiant la nova espècie.

Una mostra del cianobacteri ha estat lliurada a la Universitat de Barcelona, UB, als doctors Antoni Gómez-Bolea  i Jaume Cambra, per tal de poder realitzar la seva identificació definitiva.


M'agradaria des d'aquest espai, poder conscienciar al voltant de la necessitat de conèixer aquests ecosistemes verticals, i la necessitat del seu respecte i protecció. Biodermes, ecosistemes que han estat inexplorats i no freqüentats, i que cal que preservem.
La principal amenaça d'aquests ecosistemes és la contaminació ambiental, ja que la pluja àcida, els metalls pesats, s'acumulen a la seva superfície i els produeixen la mort.
La pressió urbanística, la freqüentació humana, la massificació dels espais naturals, també afecten a la supervivència d'aquests ecosistemes verticals.

Respecte a l'impacte que els escaladors podem arribar a fer sobre les biodermes, sobre les colònies de cianobacteris i líquens, segur que és un percentatge molt minso, molt petit respecte a la resta de la societat, però, si us plau, abans de "netejar, raspatllar, eliminar biodermes" de les vies d'escalada, tingueu en consideració que podeu estar destruïnt vida, informació molt valuosa encara avui per descobrir.

6 comentaris:

Fernando ha dit...

Felicidades por el descubrimiento, y tb por la escalada.
¡No debes caber en la ropa!
S2

mchesa ha dit...

Hola Fernando, muchas gracias! Si que nos ha hecho ilusión. Cuando vimos esta "alga filamentosa", la verdad es que nos sorprendió mucho, ninguno de nosotros había visto algo igual. Luego, al observar al microscopio y ver que era una cianobacteria, nos dimos cuenta de la singularidad del hallazgo. A ver que opinan ahora los especialistas en el Orden Nostocales. Saludos!!!

Anònim ha dit...

Felicitats per la troballa!! Esta clar que es tracta d’una cianocordada això vostre: Puc imaginar a l’Armand transportant curosament un microscopi per una tapia...

dONN

Ramos Encalado, Juan José ha dit...

¡Enhorabuena!. Ya nos contareís más cosas del descubrimiento. Felcitats per la troballa!

Juan José Ramos Encalado

en Girbén ha dit...

Prou sé que, científicament, no et mouen les troballes de noves espècies; que el teu interès és d'un altre ordre... Tanmateix, celebro la troballa. Calia ser-hi, saber-ne i fixar-s'hi. Quantes cordades havien passat abans pel Pessó?
Rep la meva enhorabona!

mchesa ha dit...

hola dONN, moltes gràcies pel teu comment! cianocordada, que bo!!!

Juan José, muchas gracias! Los ambientes verticales, las biodermas que crecen en las rocas, es un mundo por descubrir! saludos!!!

Jordi, moltes gràcies! el que m'agradaria transmetre amb aquest post és que escaladors i científics poden col·laborar en la descoberta i en la preservació d'aquests ambients verticals.