A Catalunya s’han identificat més de 600 tipus d’hàbitats, naturals, seminaturals i artificialitzats. Aquests hàbitats estan descrits a la Llista dels hàbitats de Catalunya (LHC), elaborada per la UB, a partir de l'adaptació del document CORINE Biotopes Manual of the European Union (CBM).
Els hàbitats es defineixen com “aquelles zones terrestres o aquàtiques diferenciades per les seves característiques geogràfiques, abiòtiques i biòtiques, tant si són totalment naturals com si són seminaturals".
Els hàbitats existents a Catalunya poden agrupar-se en:
* Les dades de superfície (ha) i superfície (%) estan calculades a partir de la cartografia dels hàbitats de l'any 2005. No inclouen aquells hàbitats que no es poden cartografiar a escala 1:50.000.
Els hàbitats als que els escaladors accedim i amb els quals interactuem, correspondrien al grup 6 – G60: Roques, tarteres, glaceres i coves, que representen un 2,31 % de la superfície* total de Catalunya.
(* Superfície horitzontal, la superfície vertical és un valor per ara desconegut, però que en poc temps serà un valor sorprenent per als amants del món vertical).
A continuació descriurem els hàbitats de roques verticals, que es diferencien en funció de la composició del substrat i la climatologia.
Hàbitat: 62a Cingles i penyals calcaris de les contrades mediterrànies càlides
Àrees: Terra baixa i muntanya mediterrània
Clima: Medioeuropeu, mediterrani muntanyenc o mediterrani.
Líquens: Verrucaria spp., Xanthoria spp., Caloplaca spp, Roccella phycopsis, Anema nummularium.
Altres indrets d'aquest hàbitat: Garraf, Font de l'Ametlló, La Facu
Hàbitat: 62b Cingles i penyals calcaris de muntanya
Àrees: Estatges alpí i subalpí, muntanya mitjana i muntanya baixa mediterrània.
Clima: Alpí, subalpí, medioeuropeu o mediterrani muntanyenc.Líquens: Acarospora scabra, Aspicilia calcarea, Caloplaca spp., Polyblastia spp., Psorotichia spp., Thelidium spp. Verrucaria spp., Xanthoria calcicola, Xanthoria elegans, Teloschistes contortuplicatus.
Altres indrets d'aquest hàbitat: Montsec d'Ares, Peladet, Pedraforca, Malanyeu, Vilanova de Meià, Coll de Nargó
Hàbitat: 62c Cingles i penyals silicis de muntanya
Àrees: Estatges subnival, alpí i subalpí, muntanya mitjana i muntanya mediterrània.
Clima: Alpí, subalpí, medioeuropeu o mediterrani muntanyenc.
Líquens: Lecanora spp, Lecidea spp, Pertusaria spp., Rhizocarpon geographicum, Rhizoplaca spp., Umbilicaria spp., Lasallia pustulata, Pleopsidium spp.
Àrees: Estatges subnival, alpí i subalpí, muntanya mitjana i muntanya mediterrània.
Clima: Alpí, subalpí, medioeuropeu o mediterrani muntanyenc.
Líquens: Lecanora spp, Lecidea spp, Pertusaria spp., Rhizocarpon geographicum, Rhizoplaca spp., Umbilicaria spp., Lasallia pustulata, Pleopsidium spp.
Altres indrets d'aquest hàbitat: Montseny, Cavallers, Canigó, Bagergue, -Ascobes, Cataperdís, Arcalís (Andorra)-, Midi d'Ossau, Porté Puymorens (França)
Hàbitat: 62d Cingles i penyals silicis de les contrades mediterranies càlides
Àrees: Terra baixa, contrades marítimes subhumides.
Clima: Mediterrani marítim.Líquens: Aspicilia spp., Tephromela atra, Candelariella vitelina, Lecidella carpathica, Xanthoparmelia spp., Caloplaca spp., Acarospora spp., Buellia spp., Pertusaria spp., Lecanora spp., Ramalina spp.
pròximament: Vertihàbitats II - Codines-conglomerats
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada