19/2/11

Vertihàbitats II: Codines-conglomerats

Aquest article representa el segon apartat d'un treball que vam iniciar ara fa tres anys: conèixer els líquens que colonitzen les roques verticals a Catalunya. En aquest enllaç podreu trobar  Vertihàbitats I.

L'objectiu d'aquests treballs és conèixer la biodiversitat liquènica i aportar dades sobre la seva influència a l'entorn. 

D'altra banda, m'agradaria que des d'aquest espai, mostrant les fotografies de líquens que hem trobat a les vies  d'escalada i a les seves aproximacions, explicant la singularitat, la longevitat dels tal·lus liquènics, aconseguir una major valoració i la consciència de la necessitat de la seva protecció.
La principal amenaça sobre els líquens és la contaminació atmosfèrica, la pluja àcida, els  metalls pesats que es dipositen a la seva superfície. Una amenaça constant i que ojalà pugui transformar-se ben aviat en una altra cosa.

Les codines són hàbitats presents als massissos de Montserrat i Sant Llorenç del Munt. Les codines són afloraments rocosos lleugerament pendents, poblats de petites mates d'herbes anuals, bulboses, algues, líquens i cianobacteris. La cargola creix en aquest tipus d'hàbitats, formant coixinets. L'espècie Erodium  foetidum ssp.rupestre està protegida al massís de Montserrat i l'espècie Erodium foetidum ssp.glandulosum a Sant Llorenç del Munt.

Cargola del MontcauErodium foetidum ssp.glandulosum
Als cims de les agulles, a les aproximacions i descensos de les vies d'escalada a Montserrat i Sant Llorenç del Munt podem trobar aquests hàbitats, amb les  vistoses florides cargoles. És necessari procurar causar el mínim impacte sobre aquests fràgils ecosistemes (això també va per les cabres de Montserrat).


Hàbitat: 62e Codines amb cargoles (Erodium rupestre, E. glandulosum) - conglomerats
Àrees: Muntanya mitjana i més rarament, estatge subalpí.
Ambients que ocupa: àrees rocalloses, superfícies poc pendents -aproximació a les vies d'escalada-. 
Clima: Medioeuropeu o subalpí. Topoclima caracteritzat per una acusada amplitud tèrmica diària.
Líquens (llista per a Sant Llorenç del Munt): Aspicilia calcarea, Aspicilia contorta ssp. hoffmanniana, Collema cristatum, Lobothallia radiosa, Rhizocarpon geograficum, Staurothele immersa, Xanthoparmelia pulla, Xanthoparmelia stenophylla.


Altres imatges de líquens de Sant Llorenç del Munt


Altres indrets amb conglomerats: Canalda, Collegats, Comiols, La Móra Comdal, Montserrat, Roques de Benet, Sant HonoratSant Llorenç del Munt, Vilanova de Prades

1 comentari:

Armand Ballart ha dit...

Mª José ets una joia com el teu Blog. T´ho diu algu que et coneix bé i també es fixe amb els líques per defecte.